1,3 млрд. лева допълнителни инвестиции са необходими за трансформацията на модерната търговия в България до 2030 г.

Промяната предстои в целия Европейски съюз в три основни направления – дигитализация, устойчиво развитие и умения

1,3 млрд. лева e необходимо да бъдат инвестирани в трансформацията на сектора на модерната търговия в България до 2030 г., за да се адаптира индустрията към предизвикателствата на бъдещето. Тази прогноза направи изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов на първото издание на форума за модерна търговия MORE THAN TRADE у нас. Събитието има за цел да представи съществуващите предизвикателства пред бранша в Европейския съюз и възможните решения за тях с фокус върху ролята на модерната търговия като инвеститор, работодател и двигател на устойчиво развитие. Сред присъстващите на форума бяха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, представители на най-големите търговски вериги в България, институции, медии и неправителствени организации.

“Благодаря на всички вас, че сте избрали да създавате стойност в България, развивайки бизнес и екипи в страната”, заяви министър Богданов и допълни, че само заедно бизнесът и държавата, ръка за ръка, могат да създават истински ефективни инициативи в полза на гражданите.

Промишлената стратегия на ЕС определя търговията на дребно като една от 14-те промишлени екосистеми, които са ключови за възстановяването на икономиката в ЕС. Проучване на МcKinsey и EuroCommerce показва, че за да се осъществи тази промяна, в следващите 7 години търговците в Европа ще трябва да инвестират 600 милиарда евро в три основни направления – дигитализация, устойчиво развитие и умения. Необходимите инвестиции представляват между 0.8 и 1.6% от приходите на компаниите и трябва да се случат в спешен порядък и в условията на предстоящо въвеждане на еврото у нас, висока инфлация и енергийна криза.

По данни на Института за пазарна икономика (ИПИ) в търговията на дребно в България оперират близо 95 хил. компании, което е 23% от всички нефинансови предприятия в България. Добавената стойност на компаниите в търговията на дребно достига близо 5,4 млрд. лв., което е 4,4% от брутната добавена стойност в икономиката на България и 7,1% от добавената стойност на нефинансовите предприятия в страната. В последните години се наблюдава ръст на инвестициите в търговията на дребно, като в края на 2021 г. чуждестранни преки инвестиции с натрупване достигат 1,7 млрд. евро, или 5,9% от всички чуждестранни капитали в страната.

“Общите приходи от продажби на модерната търговия надхвърлят 13 млрд. лева за 2021 година, но генерираме допълнителен принос от още близо 10 млрд. лева към икономиката на страната, който се измерва като поръчки към доставчици, поддържани хиляди работни места в съпътстващите ни услуги и генерирано потребление през доходите на наетите”, заяви на форума Николай Вълканов.

За СМТ

 

От основаването си през 2010 г. СМТ обединява едни от най-големите търговски вериги с над 1000 търговски обекта и близо 23 000 служители в цялата страна. Членовете му са водещи компании в сферата на търговията с бързооборотни стоки, бяла и черна техника, продукти за грижа за здравето, дрогерийни продукти и строителни материали и оборудване. От създаването си сдружението защитава техните интереси при стриктно спазване на утвърдени добри практики, на конкурентното право и на принципа на плурализъм при определяне на приоритети за дейността и при вземането на решения.

По данни на ИПИ съвкупният ефект, измерен през създаденото пряко и допълнително вътрешно търсене от дейността на компаниите от модерната търговия през 2021 г. достига 9 788 млн. лева:

 

  • близо 5,2 млрд. лева разходи за доставени от български компании стоки и изпълнени услуги и инвестиции и над 700 млн. лева платени нетни заплати на наетите;
  • около 3,5 млрд. лева допълнителни (вторични) ефекти по веригата на стойността, създадени благодарение на дейността на доставчиците и партньорите;
  • над 400 млн. лева индуцираните (третични) ефекти по веригата на стойността, създадени благодарение на потреблението на доходите на домакинствата на наетите.