Президентът Росен Плевнелиев: нямаме нужда от популистки мерки срещу чуждестранните хранителни вериги

На среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“ и КРИБ е засегната и темата за подготвяните регулации в търговията:

Икономистът Красен Станчев пък постави въпроса с готвените промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) по повод големите вериги.

Бобева ги коментира с обяснението, че тъй като дебатът за това как да се регулират взаимоотношенията между доставчици и търговски вериги е започнал в Европа, защо пък България да не изпревари събитията и да реши въпроса преди ЕС. Тя обаче не коментира в дълбочина бъдещите промени в ЗЗК и срок за окончателното им изготвяне, но обеща да ги обсъди и с големите, и с малките вериги.

Малко по-късно обаче върху промените в антимонополното законодателство акцентира и президентът Росен Плевнелиев. „Опасявам се… че се подготвя пакет от антимонополни закони, в които ще видим немалко популистки мерки, например насочени срещу банки или чуждестранни хранителни вериги, от което нямаме никаква нужда. Важно е решението за борба с монополите, но това означава силни и независими регулатори“, подчерта той.

Отговорът на въпроса на г-жа Даниела Бобева може лесно да се открие в Резолюцията на Европейския парламент от миналия месец.