Държавата преди всичко не трябва да пречи

Ето най-важото от участието ми в сутрешния блок на TV7 за проблемите на българските производители:

Има проблем със субсидиите и той не е само в размера им, но и в начина, по който се изчислява. България се договори по начин, който стимулира едни видове производство и обезсърчава други. Благодарение на това, че субсидиите се изплащат на площ, българското земеделие до голяма степен се пренасочи към зърнопроизводството и възникнаха дефицити и проблеми в производството например на зеленчуци. Когато правим анализи какво пречи повече български производители да бъдат конкурентоспособни и да изкарат своята продукция в чужбина, виждаме например, разликата в цените на енергетиката като един от компонентите. Знаете, че енергията за бизнеса е по-скъпа, отколкото за домакинствата, поради което се получава една сериозна разлика за енергоемките производства. Разбира се, има и общи проблеми за всички предприемачи бизнеси в България, за които от доста време си ги говорим, но за съжаление нищо не се случва.

Въпросът, който трябва да си зададат българските политици и предприемачи е как да направим българските производители по-конкурентноспособни, така че нашето производство да бъде атрактивно не само в България, но и в чужбина.

Държавата преди всичко не трябва да пречи.

Когато има контрабанда, това означава, че държавата не си върши работата. Контрабандата насърчава сивия сектор и пречи на белия сектор, защото създава нелоялна конкуренция. Държавата трябва да се справи с този проблем. Не е работа на държавата да подкрепя специално един или друг бизнес, но е работа на държавата да направи така, че всички компании, всички бизнеси да бъдат поставени при равни условия. Пример за обратното е предложението да се забрани на търговските вериги да работят събота и неделя, за да можели да работят малките магазинчета.

Водещият казва, че това е било безумно.

То беше безумно, но беше част от поредица вредни предложения, които продължават. И ние сме много притеснени от философията, при която едни трябва да спечелят, но за сметка на други. Бизнесът не е игра, чийто резултат е нулева сума. Има ситуации, в които всички могат да спечелят.

Васил Василев, другият гост в студиото, защитава тезата, че „тези вериги, които внасят и за които толкова много се говори, на практика от тях не остава тук, във фиска почти нищо, всичко се прилива и изчезва нанякъде“.

Не можах да разбера точно аргумента, но само в нашето сдружение веригите за бързооборотни стоки са инвестирали в България над 4 млрд. лв. Благодарение на търговските вериги огромна част от сивия сектор изчезна, благодарение на тях, хората имат огромен асортимент, включително на много евтини и на много скъпи стоки. Благодарение на търговските вериги хората си промениха начина на живот, ако щете. Цените паднаха значително. Има много ползи, оптимизираха се процеси, влезе ноу-хау. Голяма част от българските производители израснаха благодарение на търговските вериги и най-добрите, най-конкурентоспособните от тях, със знанието и опита на търговските вериги вече излизат на международните пазари. Това е процес, който тече и който за съжаление не намира достатъчно място в медиите, може би защото и конкретни примери не могат да се посочват заради ограничението ви за споменаване на брандове и компании.