Kaufland България е първият ритейлър, който ще стъпи на Антарктида

Kaufland България става партньор на Българския антарктически институт и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за 31-вата Българска антарктическа експедиция. Компанията ще обезпечи с хранителни продукти учените и екипажа на военния научно-изследователски кораб, с който те ще стигнат до остров Ливингстън, както и по време на престоя им на Южния полюс. Така най-голямата търговска верига ще подпомогне усилията на българските учени в търсенето на устойчиви решения за борба с климатичните промени и ще се превърне в първия български ритейлър, стъпил на Антарктида.

В рамките на експедицията, водена от проф. Христо Пимпирев, учените ще работят по различни проекти като част от Националната програма за научни изследвания. На Южния полюс те ще изследват движението на земната кора, минерализациите в околностите на българската база, уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, размерите на глобалното замърсяване, както и топенето на ледниците като резултат от глобалното затопляне.

„Kaufland България се включва като партньор на 31-вата Българска антарктическа експедиция в контекста на своята политика за устойчиво развитие и като част от усилията ни да допринасяме за опазване на околната среда и климата. За нас е чест да подкрепим работата на българските полярни изследователи в търсенето на знания, които ще ни помогнат да ограничим последствията от климатичните промени.“, каза изпълнителният директор на компанията Иван Чернев.

За първи път нашата експедиция ще плава до българската полярна база на остров Ливингстън с български научно-изследователски кораб на военноморското училище във Варна и това ще ни нареди до т.нар. „морски“ нации. Кръстник на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ в края на юли стана актрисата Мария Бакалова. Корабът ще отпътува в края на декември от Варна по маршрут: Средиземно море-Гибралтар-Атлантически океан-о. Огнена земя–о. Ливингстън. Учените ще се качат на борда му от Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се експедицията да пристигне на Ледения континент в началото на февруари 2023 година.

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 600 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.