Първа станция за повторно пълнене на перилни и почистващи препарати

В средата на месец март 2022 бе монтирана първата станция за повторно пълнене на препарати в dm магазина в Paradise Center, София. Въвеждането й е част от нашия дългосрочен ангажимент като компания да допринасяме за устойчивото развитие и опазването на природата. Още при създаването на марката dm, в основата на корпоративната философия е заложена грижата за околната среда.

Клиентите могат да избират и напълнят един от следните четири био препарата, всички на марката Planet Pure:

  • препарат за миене на съдове с алое вера и лайм
  • гел за пране с лавандула и салвия
  • гел за пране Sensitive
  • гел за пране с алое вера.

На разположение са и тестери на тези продукти за проба на аромата им.

На място са налични празни опаковки, които се закупуват еднократно и се ползват многократно след това. Съответно опаковката за пълнене на препарата за съдове е от 1 l, а при гела за пране – от 1,5 l. Това е и точно заложено количество препарат, което се излива във всяка опаковка – не е възможно това да бъде различно или свободно за избор. Станцията работи единствено с тези опаковки на Planet Pure. Процесът на пълнене стартира едва след като се сканира баркодът на опаковката.

Станцията за пълнене се управлява през екран чрез докосване с ясно описани последващи стъпки на целия процес. На края тя отпечатва етикет с баркод, който следва да се постави върху вече пълната опаковка, за да се маркира след това продуктът на каса. Само пълни догоре опаковки могат да се закупят. Не е възможно опаковката да се напълни до половина и съответно да се заплати половин цена.

Чрез въвеждането на тази станция за повторно пълнене ние искаме да затвърдим нашата роля на новатор при предлагането на решения за екологична и социална устойчивост​, както и да мотивираме хората да пазаруват с минимална употреба на пластмасови опаковки.

500 пълнения на месец, ползвайки вече налична бутилка, спестяват почти два тона пластмасови отпадъци в рамките на пет години. Този резултат се основава на следното изчисление: средно 500 презареждяния на месец x 65 g (за бутилка) x 12 месеца x 5 години = 1 950 kg спестени пластмасови отпадъци.

Относно препаратите, които могат да се напълнят

Био препаратът за съдове с алое вера и лайм на марката Planet Pure е създаден изцяло от натурални растителни съставки, без съдържание на палмово масло, без петролни продукти и без сулфати. Веган е, произведен в съответствие с NON FOOD Standard der Austria Bio Garantie с цел опазване на околната среда.

Био гелът за пране Planet Pure също е веган, създаден изцяло от натурални растителни съставки. Без съдържание на палмово масло, без петролни продукти и без сулфати. Произведен е в съответствие с NON FOOD Standard der Austria Bio Garantie с цел опазване на околната среда. Подходящ е за всички видове тъкани. Активен е при температури от 15 до 90 градуса, като при пране на бели дрехи следва да се добави избелител.

За dm и устойчивото развитие

Продължаваме с кампанията за събиране на празни пластмасови опаковки от козметични продукти и домакински препарати във всички dm магазини, стартирала през септември 2021. Чрез нея целим не само да запазим ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба, но също така и да повишим осведомеността на клиентите за необходимостта от разделяне на отпадъците. С тази кампания бихме искали да предизвикаме също така внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни ще подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира.

За да съберем {ЗАЕДНО} ценни материали за рециклиране, от началото на септември 2021 г. призоваваме своите клиенти да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна.

Опаковките, които се събираме, са бели, светли или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба – HDPE (High-density ) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати. Без значение е на коя марка продукти са празните пластмасови опаковки, важно е да отговарят на горе посочените характеристики. Не се приемат опаковки от хранителни продукти, от бутилки от вода и напитки. Кампанията е дългосрочна като към 31.03. 2022 са събрани 4,3 тона пластмасови опаковки.