Кампанията #EUChooseSafeFood за първи път включи и България

Сдружението за модерна търговия все участие в кампанията #EUChooseSafeFood, организирана от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ). За първи път и България участва в тази кампания, а през тази година една от основните теми е Хигиената на храните.

Според експертни прогнози през следващите години едно от големите предизвикателства ще е достъпът до качествена и здравословна храна, отгледана и произведена в близост до магазина, от който пазарува европеецът. „Всеки потребител трябва да подбира внимателно продуктите и марките, на които се доверява. Да следи дали са преминали стриктен контрол по цялата верига на доставка и да се довери на качествени уреди за съхранение и обработка на продуктите“, съветва Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват някои от най-големите търговски вериги в България.

„Добрите примери по отношение на хигиената на храните у нас идват именно от модерната търговия, която инвестира средства в контрол на качеството на все по-широк кръг от продукти, като дори поема разходите за изпълнение на световни стандарти за своя сметка, използвайки лабораторни анализи в независими лаборатории и външни експертизи.“, допълни той.

А учените са категорични, че всеки един от нас също може да даде своя принос за среда за живот с безопасна храна, като активно търси информация за добрите практики в тази област, като мисли критично за собствените си хигиенни навици и като споделя знание, натрупано чрез информационни кампании като #EUChooseSafeFood.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/5-klucha-kym-po-bezopasna-hrana-news_2030911.html © Actualno.com