ИПИ: Груба намеса в пазарните отношения

Икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ) публикуваха свой анализ за първите дни на правителството на Пламен Орешарски:

Само за няколко седмици кабинетът „Орешарски“ предприе поредица от действия и разкри планове за политики, които не просто разкриват икономическо невежество, но и в много случаи откровено граничат с глупостта. По-долу сме се опитали да представим някои от най-вредните решения и планове на новото правителство – предвид изобилието на недомислени предложения от последните дни, много е вероятно да сме пропуснали нещо.

Сред най-вредните планове на правителството ИПИ слага и новия опит за регулация на отношенията доставчици-търговски вериги:

Предстои внасянето на поправки в Закона за защита на конкуренцията за обсъждане в Парламента, които въвеждат понятието „значителна пазарна сила” и предвиждат санкции за злоупотреба с нея. Поправките са резултат от дългогодишни опити на български производители (и най-вече на сдружението „Произведено в България”) да прокарат законова регулация, която да ги защити от търговските вериги. Последните, според производителите, изискват големи отстъпки и различни плащания от страна на своите контрагенти, за да работят с тях. Регулацията, ако се приеме, ще представлява груба намеса в пазарните отношения на независими икономически субекти. Никой не задължава производителите да работят с големите търговски вериги;  първите биха могли да пласират стоката си и по други канали.