Икономистът Емил Хърсев за регулациите в търговията и нуждата от диалог
В свой коментар за в. „24 часа“ под заглавие „Непазарните идеи противоречат и на пазара, и на конституцията“ икономистът Емил Хърсев представя аргументите си срещу забраната търговските вериги да работят през уикенда и поставянето на лимити на печалбата. Извън това, той обяснява как може в магазините да има повече български стоки:

Естествено, че е хубаво да има повече български стоки. Но работа на съответните производители и на техните съюзи, а ако щете – и на администрацията, е да създаде такива условия, че българските стоки да са конкурентни на другите.

Ако българските стоки не присъстват в достатъчна степен в търговските вериги, трябва да си зададем въпроса защо се получава така, какво пречи това да се случи.

Едно обсъждане със съответните търговски вериги, а може би и със сдружението за модерна търговия може да даде много ценни съвети какво липсва на българските производители, за да бъдат по-добре представени по щандовете и това да стане при съответните условия.

Разбира се, затова сме демократична страна – защото в публичното пространство могат да витаят всякакви идеи. Но е добре, преди да бъдат гласувани, да бъдат подложени на сериозна дискусия в законодателния орган, и то главно от хора, които имат професионална представа от съответната област.

Тук е мястото да кажем, че Сдружението за модерна търговия е изразявало (и формално, и неформално до правителството, различни представители на властта и бизнеса) готовност и желание да се включи в този диалог, за да се търси решение на реалните, а не на несъществуващи проблеми. Ето част от нашето писмо, изпратено на 8 август, на което все още нямаме отговор: