ИКЕА празнува 80 години и отбелязва 12 години развитие в България

Със специално събитие в София брандът постави фокус върху своето историческо наследство и вдъхновение за живота

Икеа България е член на СМТ от ноември 2020 г.

На 12 септември в nOva art space шведската компания за мебели и обзавеждане ИКЕА отбеляза 80-годишния юбилей от своето пътуване по пътя на креативността и новите възможности. Под мотото „Ние, хората, сме творци“ бе представена идеята за хората като създатели на нови пространства, мечти, истории и безкрайни възможности. Събитието потопи гостите във вдъхновяващо преживяване, чрез което компанията отново постави фокус върху своята мисия – да утвърждава стремежа към по-добър живот у дома.

По време на празника бяха представени и успехите на ИКЕА в България. Общите продажби на компанията в страната за 2023-а каталожна година* достигнаха 153,3 милиона лева (за референция, през 2022-а каталожна година те възлизат на 125,90). Това включва продажби на продукти, храни и услуги. В сравнение с предходната година, продажбите на дребно са нараснали с 22%.

Успехът на ИКЕА никога не би бил възможен без нейните клиенти, сътрудници и доверени партньори. Нашият фокус винаги е бил насочен към хората. За нас е важно да се вслушваме и чуваме пулса на нашите клиенти, за да вървим напред и развиваме ИКЕА в България“, споделя Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България.

 

Основен приоритет на компанията е да създаде отлично клиентско преживяване с ИКЕА и редица инициативи допринасят за това. Сред тях са мобилното приложение  2-в-1 за удобно пазаруване онлайн и в магазина; пилотният проект за безплатна доставка чрез мобилни хъбове; разширяването на броя каси на самообслужване; въвеждането на най-новия и интелигентен начин за чат с технология Chat GPT и други. По пътя на реализиране на целите на компанията за устойчиво развитие е въвеждане на доставки от магазин София със 100% електрически автомобили и нулеви CO2 емисии в столицата. Предстои и разширяване на магазинната мрежа с нов обект във Велико Търново до края на годината.

Специален акцент по време на празника бе лимитираната колекция Nytillverkad, с която ИКЕА празнува дизайнерското си наследство. Тя включва част от любимите на милиони хора емблематични продукти, но с нов, свеж и пъстър почерк.

 

Любопитството към живота, нуждите и мечтите на хората у дома винаги е било пътеводител за ИКЕА. Вече 80 годни брандът притежава едно огромно наследство – иновации, емблематични продукти, решения и ангажименти към хората и планетата. Най-добрият начин да почитаме това наследство е като постоянно се опитваме да правим нещата по-добре. Защото ние, хората, сме създатели на истории и бъдеще“, допълва Ада Янескис, мениджър „Комуникации“ за ИКЕА България, Гърция и Кипър.

 

Компанията продължава да развива своята експертиза в устойчивите и функционални решения за дома и остава вярна на своя ангажимент да създава продуктите си така, че те да заемат специално място в домовете на милиони хора по света.

 

*Финансовата (каталожна) година на ИКЕА започва от 1-ви септември и приключва на 31-ви август.

 

 

За ИКЕА

ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

 

За Housemarket

ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър.

 

Относно франчайз системата на ИКЕА

Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

 

Относно Inter IKEA Group

Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.