ЕК започна наказателна процедура срещу Румъния за протекционистични регулации в търговията с храни

Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Румъния заради закона, който изисква най-малко 51% от хранителните и земеделски продукти, предлагани в големите търговски обекти, да идват от местни производители, пише „Дневник„:

Миналото лято румънският парламент одобри закон, който задължава хипермаркетите да продават най-малко 51% произведени в Румъния хранителни стоки като месо, плодове, яйца и зеленчуци. Изискването се прилага само за магазините за хранителни стоки, които имат оборот от над 2 милиона евро годишно, а търговците, които нарушават закона, са заплашени от глоби в размер между 100 000 и 150 000 леи (22 200 – 33 300 евро).

Още при въвеждането си нормативният акт беше критикуван от сдруженията на собствениците на търговски вериги и беше отлаган многократно. Според Асоциацията на големите търговски вериги (AMRCR) законът „подкопава принципите на съвременната търговия“, лишава потребителите от избор и ще доведе до покачване на цените.

Това е важен сигнал от Брюксел към всички членове на ЕС, в които се обсъждат подобни идеи, включително България, че всякакви протекционистични мерки, които ограничават свободното движение на стоки в съюза ще бъдат наказвани.