19 ПРОЕКТА ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА СЛЕД КОНКУРС ПО ПРОГРАМАТА „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“

19 проекта в областта на образованието, културата и околната среда ще получат финансирне в размер на 197 979 лв. в рамките на първото издание на инициативата „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Победителите бяха избрани от общо 260 проекта, които кандидатстваха.

Средствата ще бъдат използвани за реализиране на проекти в София, Пловдив, Шумен, Кърджали, Хасково, Кюстендил и други по-малки населени места. Сред финалистите има проект за арт терапия на онкоболни деца, програма за развитие на продукти с кауза, интерактивен метод за работа с младежи и деца, лишени от родителска грижа, проект за ремонт на арт ателие на трупата на „Невиждан театър“, в който играят незрящи актьори, проект за овластяване на глухата общност. Финансиране за изграждане на безопасни огнища спечели Природен парк „Шуменско плато“, както и сдружение „Чиста Струма“, което работи активно за почистване на реката от отпадъци, тяхното разделно събиране и рециклиране. „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще подкрепи и организации, които работят за интегриране на деца бежанци от Украйна и от други държави в българската образователна система.

Проектите бяха оценени от 10-членно жури, а победителите бяха обявени преди няколко дни на церемония в София.

„Тази инициатива е продължение на нашите усилия да изграждаме отговорен бизнес. Вярваме, че заедно с вас ще успеем да достигнем до много деца и да ги направим по-щастливи, по-знаещи, по-можещи. Вярваме, че с „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще направим и малки, но правилните крачки за решаването на проблемите с околната среда.“ С тези думи се обърна към победителите Владимир Николов, управител и оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП. „Избрахме най-добрите проекти – тези, които ще донесат промяна“, допълни Диана Йорданова, мениджър „Корпоративни комуникации“ във ФАНТАСТИКО ГРУП. Двамата бяха част от журито, в което от страна на ФАНТАСТИКО ГРУП влязоха още вицепрезидентът на компанията Валентина Божева, изпълнителният директор Светослав Гаврилов и финансовият директор Янислав Стойчев. Останалите петима членове на журито са експерти в сферата на образованието, културата и околната среда, дарителството и доброволчеството: Теодора Бакърджиева – изпълнителен директор на Българския дарителски форум, д-р Мария Янкова – програмен директор „Образование“ в Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/, Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж, Румяна Иванова – изпълнителен директор на Българска фондация Биоразнообразие и проф. Петър Стоянович – историк, дипломат и преподавател.

„Впечатлен съм, че има хора, които успяват да мислят визионерски, които успяват да мислят като национално отговорни хора – нещо, което в България го няма“ – така проф. Стоянович описа работата си с екипа на ФАНТАСТИКО и журито на „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“.

Фантастико е пример за съвременна, модерна корпоративна филантропия. Филантропия, която се случва със смели бизнес решения, която е наситена и изпълнена с много истинско човешко отношение, базирано на традиционни и силни, дълбоки ценности. И това, което днес ни събира е доказателство за успешното начало“, каза по време на церемонията Теодора Бакърджиева от Българския дарителски форум.

Повече за социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ може да откриете на сайта на програмата.