"Ще остана опаковка и в следващия си живот"

С актуалната си социална инициатива dm подкрепя устойчивото потребление и щаденето на ресурси в производството

Какво е общото между шампоана за коса, бебешко масло и перилния препарат? Всички те са опаковани в пластмасови опаковки, които предпазват съдържанието им от изливане, разваляне или любопитните детски ръце. За да се запазят тези ценни суровини, влагани в опаковките на продуктите за лична хигиена и домакински препарати, и за следващите поколения, dm призовава своите клиенти да върнат празните пластмасови опаковки обратно в магазините.

Що се отнася до устойчивост, вече не само съдържанието на продукта е от значение. Опаковката също определя дали даден продукт може да бъде устойчива алтернатива. Особено пластмасата не се ползва с добро име – всички сме виждали снимки на изхвърлени опаковки в природата. А тези, които попадат в кофата за боклук, обикновено биват унищожени чрез изгаряне – с всички отрицателни последици за климата, типични за горенето на вещества на основата на нефт, най-вече отделянето на въглероден диоксид в нашата атмосфера.

Какво обаче остава скрито: опаковките са важни за нашата околна среда, защото те са тези, които предпазват продуктите от разваляне. В допълнение, не опаковката, а самият продукт покрива по-голямата част от екологичния отпечатък. Неизползваният увреден продукт, който се изхвърля и се заменя с нов без да е изразходван, води до щети за околната среда, по-големи от тези от самата опаковка. Това обаче е валидно, само когато не се влагат излишни суровини в опаковката и когато тя се рециклира.

Много пластмасови опаковки на продукти от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал – рециклирана пластмаса и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново. В момента това изобщо не е толкова лесно, защото рециклатът, рециклираният материал, който се предлага на пазара, е твърде недостатъчен или наличният не е толкова чист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия.

Следователно прекалено много пластмаса се изгаря или в идеалния случай, се използва за производство на саксии за цветя, градински пейки или елементи за строителството. Това е известно като „downcycling“: пластмаси, които сa замърсeни или смесени, стават за градински пейки, но не могат да се ползват отново за опаковъчен материал за козметика. Затова ние от dm искаме да съберем опаковките от продукти, които са вече използвани и да ги предадем за рециклиране.

От 2009 г. все повече се използват пластмасови рециклати в PET и PE опаковките на продуктите на dm марките. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например вече са направени от 50% рециклиран материал, без капачките. Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали!

ЗАЩО СЪБИРАМЕ ПРАЗНИ ПЛАСТМАСОВИ ОПАКОВКИ?

С този пилотен проект за връщане на пластмасови опаковки целим не само да запазим ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба, но също така и да повишим осведомеността на хората за необходимостта от разделяне на отпадъците. „С тази кампания бихме искали да предизвикаме внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни искаме да подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира“, казва Цонка Иванова – Терзиева, ръководител на отдел „Маркетинг и снабдяване“ на dm България.
За да съберем {ЗАЕДНО} ценни материали за рециклиране, от началото на септември 2021 г. призоваваме своите клиенти да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна. Кампанията е дългосрочна като към 31.03.2022 са събрани близо 4,3 тона пластмасови опаковки.

КАКВИ ОПАКОВКИ СЕ СЪБИРАТ?

Опаковките, които се събират, следва да са бели, светли или прозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба – HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати.

Без значение е на коя марка продукти са празните пластмасови опаковки, важно е те да отговарят на горе посочените характеристики. Не се приемат опаковки от хранителни продукти, от бутилки от вода и напитки.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПРЕДАДЕНИТЕ ОПАКОВКИ?

Събраните опаковки ще бъдат сортирани и балирани от Hamburger Recycling Bulgaria. След това се транспортират до Германия, където се извършва самото им преобразуване във висококачествен рециклат. За да бъде той вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките. 

Повече за устойчивия начин на живот с dm може да намерите на www.dm-drogeriemarkt.bg